Wednesday, October 28, 2009

0

Bagaimana aku berdepan dengan kritikan dan cemuhan??

Assalamualaikum..

Allah yang Maha Mencipta dan Pemberi Rezeki Yang Maha Mulia
sering mendapat cercaan dari orang2 jahil yg x berakal dan x sedar diri..Sbb tu saya dan kita semua adalah manusia yang selalu terlanjur dan salah..Dalam hidup ni.. kalau anda seseorang yg sentiasa mmberi, mengelokkan, mpengaruhi dan berusaha membina, maka anda biasanya akan mnerima kritikan2 yg keras dan pedas..juga cemuhan dan cacian dr org lain..lebih2 lgi apabila anda seorang yg slalu mmberi sumbgan dan mbuat kbaikan..sekiranya sekali anda mbuat kslahn..sgala kbaikan anda akn dlupakan..walaupun kslhn yg dilakukan itu bukn dsengajakan ataupun bkn atas khndak anda..


Mereka tidak akan diam sebelum anda msuk ke dlm tanah..menaiki tangga ke langit dan berpisah dengan mereka..Sekiranya anda masih berada di tgh2..maka akn ttp ada perbuatan mreka yg mbuatkan anda kcewa, bsedih hati dan menitiskan air mata. Kita kne tau..orang yg duduk ats tnh xkn jtuh dan mnusia xkn mnendang anjing yg mati. Kalu mreka mrh pd anda adalah krn mgkin anda mgatasi mreka dalam hal kebaikan, keilmuan, tingkah laku, atau hrta..Pndek kata.. anda pada pndgn mereka adalah org pling berdosa yg x boleh diampunkan hingga anda melepaskan semua anugerah dan nikmat Allah yg ada pd dri anda.. atau hingga anda mninggalkan sgala sift tpuji dan nilai2 murni yg slma ini anda pgang tguh dan cuba pthnkn.. Dan jika anda org yang bodoh, pandir dan jahil..memang itulah yang mereka inginkan blaku pada anda..

sbb tu..waspadalah thdp ape yg mreka katakan..kuatkan jiwa utk mndgr kritikan, cemuhan dan hinaan mereka. Bersikaplah sebagai batu-batan; ttp kukuh bdiri sekalipun diterpa ketulan slji tiap2 saat dan bahkan btmbh kukuh kerananya.. Dengan kata lain, kalu anda tpengaruh dan terusik dgn cemuhan org lain..bermakna anda sudah meloloskan keinginan mereka utk mengotori dan mencemari hidup dan semangat anda..

Padahal yg tbaik adalah mbalas cemuhan mreka dengan akhlak yg baik..lupakan sahaja mereka dan jgn sekali-kali merasa ttkan dgn stiap usaha mreka untuk mjatuhkan anda..kerana cemuhan mereka yg menyakitkan itu pada hakikatnya merupakan pujian dan ungkapan penghormatan untuk anda..Bertambah tinggi kedudukan yg anda duduki maka bertambah keras cemuhan yg dterima..

Bagaimanapun..anda akn sukar mndiamkan mulut mereka dan mnahan gerakan lidah mreka..Yang anda mmpu hnayalah mengubur dlm2 cemuhan mereka, mngetepikan tingkah laku mereka pada anda dan cukup membalas tiap2 pkataan mreka sbagaimana yg disuruh Allah :

"Katakanlah (wahai Muhammad): Matilah kamu dengan kemarahan kamu itu."
(Ali imran:11)

Lebih elok lg jika anda mmasukkan cebis2 daging ke mulut mreka supaya mreka diam 1000 bahasa dengan cara mbnyakkan keutamaan, elokkan akhlak, dan betulkan tiap2 kesalahan anda..

Dan jika anda ingin diterima oleh smua pihak, disukai smua org, dan thindar dari cela..bermakna anda telah mengharapkan sesuatu yg MUSTAHIL berlaku dan mengharapkan sesuatu yg tlalu jauh utk dicapai..

Ketahuilah semua.. Allah xkn mnduga hambaNya lebih dari kemampuan bagi hambaNya mnghdapai dugaan itu.. semakin beriman kita..semakin kuat dugaan yg diberikan.. Semua yg blaku telah ditetapkan di Arash Allah..Smua adalah Qada' dan Qadar.. ttpi kita boleh mngubahnya dengan meminta kepada Yang Maha Esa...

Mohon kemaafan sekiranya nukilan ini ada mnyentuh peribadi atau mengguris mana-mana pihak..manusia xlari dari membuat salah dan kelupaan..

Wassalam..

Posted by : naz mr_masket

0 comments:

Post a Comment

Lebanese Singers Lubnan-alkawi.com - Ma Kholsit El 7keyeh .mp3
Found at bee mp3 search engine